Posadi MT Vinjerca Plava Vrpca Vjesnika za spašavanje na moru

POSADA TANKERA “VINJERAC“ pod zapovjedništvom kap. Milana Grbića, Tankerske Next Generation iz Zadraspasila je između Kube i Paname 8. veljače ove godine petoricu krajnje iscrpljenih i izranjavanih kubanskih ribarara, u dobi od 27 do 35 godina, koji su prethodno četiri dana plutali na prevrnutom osammetarskom gliseru. Jedan od spašenih preminuo je na tankeru treći dan nakon spašavanja, a prema kazivanju njegovih kolega isti je pio morsku vodu jer nije mogao trpiti  žeđ, te je otprije imao i problema sa srcem. U nastojanju da ga spase na brodu su mu dali infuziju, prema uputama koje su dobili od Mediko Rijeka, te od supruge liječnice prvog časnika palube Roka Dadića. Ploveći prema Las Minasu u Panami, izvjestili su vlasti te zelje o lošem zdravstvenom stanju tog brodolomca.

Svjedočanstvo članova posade pogledajte u videu koji je pripremio Sindikat Pomoraca Hrvatske:

https://youtu.be/7jU3Bur1-Zw

Brodovi Tankerske plovidbe već 60 godina plove svjetskim morima i prevozeći terete spajaju različite zemlje i kulture. U tom dugom periodu naši su se pomorci, koji su u ranim danima znali biti mjesecima bez doticaja s domom, uvijek vodili željom za napretkom i iskazivali spremnošću da pomognu svakom onom koji je iskusio svu snagu i silinu mora. Jer tko drugi od pomorca bolje poznaje more  njegovu snagu i ljepotu, ali i hirovitost i oštrinu.

Još je Sedma knjiga Dubrovačkog Statuta govorila o brodovima koji su pretrpili brodolom, a duga hrvatska pomorska tradicija zabilježila je također i brojna iskustva naših pomoraca, kojima su njihovi prijatelji na moru spasili živote. Upravo su sva ta iskustva utkana i u današnje hrvatsko brodarstvo i spremnost na trenutni odgovor na poziv za pomoć i skretanje s uobičajenog kursa kako bi se spasili životi.

Naša duga pomorska tradicija kodificirala je institut spašavanja na moru. Tako Statut Lige kotara ninskog iz 12 stoljeća, pisan živin narodnim jezikom, propisuje.

Ako bi se po zgodi koi ali vašelo razbio pod koim selom, da se ima udariti u zvono i svaki poteći na pomoć za rekuperati.

Pozvani humanošću i dugom pomorskom tradicijom naši su pomorci s broda Vinjerac čim su uočili prevrnutu brodicu na pučini Karipskog mora pohrlili u pomoć neznancima u opasnosti.

Posada našeg Vinjerca, produkt tanker dugog više od 180 metara, pod zapovjedništvom Milana Grbića, nesebično se odazvala i spasila u veljači ove godine pet krajnje iscrpljenih i životno ugroženih mornara, stotinama milja udaljenih od kopna. Naši pomorci postupili su na isti način, kao i prije 4 godine kada je posada našeg tankera Dugi otok spasila 92 Somalca.

Tankerska je iznimno ponosna na posadu broda, koja spasila pet života i učinila sve napore kako bi brodolomcima osigurala svu potrebnu brigu da sigurno stignu svojim obiteljima. Sigurni smo da je Sv. Nikola pomogao našoj posadi da pronađu mornare, a unesrećenim mornarima dao snage da na otvorenom moru izdrže još toliko da se Vinjerac na svojem putovanju nađe upravo na tim koordinatama.

Plava vrpca Vjesnika je priznanje ljudskosti, znanju i tradiciji tkanoj kroz generacije hrvatskih pomoraca, još od prvih koraka koje su plovile Mediteranom, pa do modernih tankera koji danas plove na svim stranama svijeta.  


Ostali dobitnici:

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2016. u pojedinačnoj konkurenciji je Porečanin Marijan Babić(49), koji je 15. lipnja ove godine po valovima i mraku dvije milje jugozapadno od Poreča spasio krajnje iznemoglog češkog jedriličara Jaroslaca C.(75), kojemu se nekoliko sati ranije prevrnula 4-metarska jedrilica. 

Babić je u potragu za Čehom krenuo oko 20 sati svojim gliserom na poziv Lučke kapetanije Poreč, a sa sobom je poveo kćerku Anabel (16) i njenog prijatelja Arijana Jozića (17).   Čeha su pronašli zahvaljujući dobroj procjeni Marijana u kojem smjeru zaploviti u mrak po valovima od metra ; nakon jednosatne potrage Arijan je uočio prevrnuto plovilo. Spašavanje je bilo dramatično, u pet-šest navrata gliserom su  nastojali  prići iznemoglom Jaroslavu koji se držao za prevrnutu jedrilicu, ali valovi  bi ih svaki put odbacili dalje od njega.

Brodolomac je bio u vrlo lošem stanju, naši junaci polegli su ga u gliseru i utoplili dekama, te mu vodom vlažili usta, jer sam nije mogao piti. Na obali je već čekalo vozilo Hitne pomoći. Jaroslavov oporavak u pulskoj bolnici trajao je sedam dana. Jedrilica je nakon par dana pronadjena kod Trsta.

Emisija Pomorska večer Hrvatskog radija (HRT – HR)  već 64 godine „plovi“ sa našim pomorcima i pomorstvom Jadranom i svim morima svijeta, uveliko doprinoseći razvoju kulture življenja uz more i od mora. Plavu vrpcu Vjesnika će primiti osam urednica i urednika Pomorske večeri, od kojih su neki već u mirovini: Dorina Tikvicki i Budimir Žižović iz Pule, Branka Malnar iz Rijeke, Gordan Kurtović i Vladimir Šetka iz Zadra, Jadran Marinković iz Splita te Božica Đurđević i Božo Brzica iz Dubrovnika.

Pedeset i druga po redu Plava vrpca Vjesnika, dodjela priznanja hrabrim pomorcima u pojedinačnoj i momčadskoj kategoriji, ove godine održati će se 5. prosinca u opatijskom hotelu Royal.

Natrag