Objava o utjecaju COVID-19 na poslovanje Tankerske Next Generation d.d.

Poštovani,

sukladno preporuci ESMA-e (Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala) od 11. ožujka 2020., društvo Tankerska Next generation d.d. ("Društvo") daje slijedeću izjavu:

Sa sigurnošću, možemo tvrditi da će globalno širenje virusa biti snažan test s društvenog aspekta, kao i činjenica da će zatomiti buduće ekonomske perspektive.

Društvo ne namjerava davati predviđajuće izjave pa ni pretpostavke o tome koliko dugo bi pandemija mogla utjecati na različite tržišne aspekte i ne raspolaže mehanizmima koji mogu dubinski analizirati ovu jedinstvenu situaciju. Usporavanje globalne ekonomije čini se neizbježnim ishodom, što je izrazito vidljivo iz nedavnih trendova koji su prikazani na tržištima kapitala.

Naglašavamo da je poslovanje Društva izrazito međunarodno na kojem kontinirano ostvaruje 99% poslovnih prihoda. Shodno prethodnim objavama, Društvo je poduzelo niz preventivnih mjera kako bi minimiziralo rizike poslovanja. Pravovremeno smo usmjerili fokus na osiguravanje prihoda temeljem dugoročnih brodarskih najmova. Većina brodova flote ima važeće ugovore na vrijeme zaključene s renomiranim svjetskim korporacijama. Ukoliko promatramo 2020. godinu, Društvo na dan 12. ožujka 2020. godine kroz više ugovora na vrijeme ima ukupno osigurano 1.116 prihodovnih dana (+7% u odnosu na isti dan prethodne godine), što iznosi minimalno USD 17,3 mil. prihoda brodova (+16% u odnosu na isti dan prethodne godine).

Društvo je 21. veljače 2020. godine objavilo nerevidirane financijske izvještaje za četvrto tromjesječje i 2019. godinu te ne očekuje kako će navedena pandemija imati značajnog materijalnog utjecaja na objavljene rezultate.

Neupitno je da je svjetsko tržište za prijevoz naftnih derivata, na kojemu Društvo posluje, trenutno pod utjecajem pandemije te će sve socijalne i zdravstvene implikacije ostaviti trag na poslovanje. Međutim Društvo istovremeno ne gubi iz vida već ranije objavljene fundamentalne pokretače koji trenutno na tržištu ponude i potražnje prevladavaju sa pozitivnim učinkom na vozarine.

Natrag